Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd! Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Kom hier heerlijk struinen door het stuifzand, maak een fietstocht door uitgestrekte bossen of kom paardrijden of mtb’en over zandheuvels.

loonse en drunense duinen

Beleef de Brabantse Sahara, kom:

Rond deze Brabantse woestijn vind je volop horeca om je dorst te lessen!

Actief in de duinen

Je mag overal in het stuifzand struinen. Of kom fietsen door uitgestrekte bossen, langs de heidevelden en paardrijden over zandheuvels. Via een verhard wandelpad kun je met rolstoel en kinderwagen, het fraaie uitkijkpunt bereiken.

Speur tijdens je wandeling ook naar de vele vogels, insecten en reeën!

Hoe zijn de duinen ontstaan?

Door de poolwinden in de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel dikke pakketten zand. Het huidige natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n hoge zandrug en hier vind je één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien!

De situatie toen en nu, is niet altijd zo geweest. Lange tijd was het zand namelijk met oerbossen bedekt, tot deze in de veertiende eeuw werden gekapt. Er kwamen uitgestrekte heidevelden voor in de plaats, waar boeren hun vee lieten grazen. Door overbegrazing en plaggen raakte de grond volledig uitgeput en verdween de heide. De wind kreeg weer vat op het zand. Dorpen en akkers kwamen onder het zand te liggen. De opmars van het stuifzand werd gekeerd door dwars op de windrichting bomenrijen te plaatsen.

Het stuifzandgebied dat je nu weer in de Duinen vindt, dat willen we behouden. Om dit unieke landschap te beschermen, heeft Natuurmonumenten een heel stuifzandherstelplan. De wind kan dankzij dit natuurherstelproject het zand oppaken en rondwaaien.

Wist je dat:

Landgoed Plantloon

Dit natuurgebied heeft naast de duinen nog meer interessants te bieden. Landgoed Plantloon is een landgoed in Engelse landschapsstijl met oude lanen, loofbossen, hoeves en weilanden omgeven door houtwallen.

Vlinders op Hengstven

Als liefhebber van vogels, vlinders en akkerkruiden kom je in dit voormalige landbouwgebied helemaal aan je trekken. Natuurmonumenten beheert de akkers en weilanden natuurvriendelijk, waardoor ze rijk zijn aan dieren en planten. Vroeger lagen hier drie grote vennen die door landbouwontginning waren drooggelegd. Natuurmonumenten wil in de toekomst de drassige situatie weer herstellen en de vennen en heide laten terugkeren in het landschap. Je vindt er nu al een fraai vlonderpad.

Bron: Natuurmonumenten